Författerier är ett digitalt inspirationsblad för dig med författardrömmar. Utskick via mejl sker första söndagen i månaden och medlemskapet är gratis utan bindningstid. Hittills har 83 nummer publicerats. Nedan listas nummer 1–45 i ett arkiv med inbäddade länkar. För att få de rykande färska numren med de dagsaktuella författargästerna, registrera dig här.

 

Författerier #45

Välkommen till vår värld av skrivande. Årets sista nummer innehåller en skrivövning där du får ta hjälp av ett barns gränslösa fantasi. Det talas om bloopers som kan väcka nya bilder och idéer och om fördelar med egenutgivning. Månadens gäst är Anna Agrell som berättar om sin spännande väg till bokkontraktet. Mot 2021, ett gott nytt skrivår!

 

Författerier #44

Välkommen till vår värld av skrivande, första dagen i National Novel Writing Month (NaNoWriMo). I novembernumret laddar skrivövningen för en advents- eller månadskalender, det talas om den konstnärliga friheten och om olika approacher gällande att visa texten för andra. Månadens gäst är Jens Lönnaeus som resonerar om författaryrket på ett mycket tankeväckande sätt. Stort läsarnöje!

 

Författerier #43

Välkommen till vår värld av skrivande. Oktober är här och i detta nummer tar vi hjälp av sms-tekniken i skapandet. Det talas om att närma sig glädjen från alla du bör och gör-så-här och om så kallade morgonsidor. Månadens gäst är Nino Mick som reflekterar i pandemitid och ger ett värdefullt skrivarkurstips. Mycket, mycket nöje!

 

Författerier #42

Välkommen till vår värld av skrivande. September är kommen och i det här numret förverkligar skrivövningen dina drömmar, via dig själv eller en fiktiv karaktär. Det talas om favorituttryck och favoritord, och om hur man kan dribbla förbi rädsla och prestationsångest i skrivandet. Månadens gäst är Clara Clementine Eliasson som talar om skrivande på ett sätt som känns. Stort läsarnöje!

 

Författerier #41

Välkommen till vår värld av skrivande. Augusti är här och vi bjuder som vanligt på en givande skrivövning. Vikten av att vara konsekvent poängteras och det talas om textsamtalsgruppens många fördelar. Månadens gäst är Louise Halvardsson som lyfter det mycket positiva med att ta time out. Stort läsarnöje!

 

Författerier #40

Välkommen till vår värld av skrivande. I julinumret får du en skrivövning som gynnar ditt skrivande på lång sikt. Det snackas transportsträckor och om att hitta (tillbaka) till sin kreativitet. Vår fabulösa gäst är Arkan Asaad som sätter fingret på vad som gör ett författarskap. Mycket nöje!

 

Författerier #39

Välkommen till vår värld av skrivande. Sommaren är här och i juninumret ämnar skrivövningen stärka kreativiteten och din inre konstnär. Lektören resonerar kring olika sorters slut på berättelser och i Skrivarpodden lyfts viktiga material för skrivprocessen. Vår fabulösa gäst är Anna Nero som bjuder in till total sinnesnärvaro. Mycket nöje!

 

Författerier #38

Välkommen till vår värld av skrivande. Många evenemang flyttas fram eller ändrar upplägg och vi hoppas att du kan ägna dig åt skrivandet i denna tid. Ge dig gärna i kast med månadens skrivövning och ta del av ett språktips samt Skrivarpoddens intervju med Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg om samarbete. Månadens gäst är Yrsa Keysendal som tar oss med på promenad och till inspirerande bilder.

 

Författerier #37

Välkommen till vår värld av skrivande. Nu nalkas våren och mycket med den. Även om många evenemang är flyttade till framtiden kan skrivandet fortgå, så denna gång får du en genomgång av bra komponenter att se över i ett befintligt manus, tips på hur du kan skriva roligt och inte mindre än två skrivövningar. Dessutom bjuder Kristofer Folkhammar på skrivinspiration. Hurra!

 

Författerier #36

Välkommen till vår värld av skrivande. I marsnumret blev det, oväntat, ett ta-det-lugnt-tema: Jonas Karlsson pratar om att ha roligt, lektören råder dig att låta bearbetning ta tid och vår fabulösa gäst Åsa Foster skriver om det som utgör en betydande del av skrivandet för många, men som inte alltid syns. Utöver det kommer en skrivövning som inte behöver leda till så kallad färdig text – det kan lika gärna bli en hög till (skriv)komposten. Så ta det lugnt, och njut!

 

Författerier #35

Välkommen till vår värld av skrivande. Från lektörshållet får vi den här månaden tankar om plot och berättelsebygge. Skrivövningen börjar i verkligheten men blir fiktion så fort pennan möter pappret (eller tecknen förs in i dokumentet). Från Skrivarpodden kommer ett löskokt ägg (!) och så bjuder vi därtill på en berg-och-dal-bana-text från författaren Linus de Faire. Väl bekomme!

 

Författerier #34

Välkommen till ett nytt decennium och vår värld av skrivande. Kanske har du haft skrivtid under helgerna, och kan hitta stöd i vår lektörs tips om scener på glid? Låt dig inspireras av den fabulösa Petra Mölstad, som syns i många poesisammanhang, och ta del av Skrivarpoddens skattkista #133, om inspiration. Vill du skriva ännu mer: kasta loss med skrivövningen. Gott nytt!

 

Författerier #33

Välkommen till vår värld av skrivande. Nu är det en månad kvar av 2019 och vi vill tacka av skrivåret med en övning som lockar till att se möjligheter i regler, lektören lyfter vikten av motsatser och i Skrivarpodden talas det om gestaltning. Vår fabulösa gäst är Sonja Rundgren som debuterar med två barnböcker på en gång. Stort läsnöje!

 

Författerier #32

Välkommen till vår värld av skrivande, tre dagar in i National Novel Writing Month (NaNoWriMo). Novembernumret bjuder på en övning där bildkonst får vara skrivkatalysator, lektörens råd mildrar ordräkningsfokus och i Skrivarpodden ges tips för bokserieskrivande. Vår fabulösa gäst Johan Carle berättar en verklighetsbaserad och hoppfull historia. Stort läsnöje!

 

Författerier #31

Välkommen till vår värld av skrivande. Post bokmässan-tiden, eller som den kallas i andra sammanhang: oktober, bjuder på kyssar, miljöbeskrivningar och ägandeformen. Vår fabulösa gäst David Zimmerman påminner om de viktiga sammanhangen, där text möter liv och vice versa. Stort läsnöje!

 

Författerier #30

Välkommen till vår värld av skrivande. Septembernumrets övning involverar en skrivpartner för att få in nya ord i skrivandet. Korrekturläsaren tipsar om en ovärderlig webbplats och Skrivarpodden lyfter det självbiografiska skrivandet. Gästas gör vi av författaren Karin Smirnoff. Stort läsnöje!

 

Författerier #29

Välkommen till vår värld av skrivande. Augusti är här och kanske har sommaren hittills bjudit på nya bekantskaper, kära återseenden eller slumpmässiga möten. Månadens skrivövning utgår från just möten. Vidare resonerar vår lektör kring den röda tråden och i Skrivarpoddens avsnitt 126 talas det bland annat om hur man skriver om kulturer man inte själv är en del av. Gästas gör vi av journalisten och författaren Heidi Hakala som poängterar något mycket viktigt och peppande, att det finns många olika vägar mot samma mål. Fortsatt glad sommar!

 

Författerier #28

Välkommen till vår värld av skrivande. Sommaren är i full gång, och med den packar många väskor, oavsett om det är strandkassar, en ryggsäck eller om stora resväskan åkt fram. Månadens skrivövning utgår från just en väska. I Författerier-påsen finns i övrigt tips från vår korrekturläsare och så får vi möta en återvändare i Skrivarpodden samt den uppmärksammade poeten Agnes Gerner. Glad sommar!

 

Författerier #27

Välkommen till vår värld av skrivande. I juninumret inleder vi sommaren med en kom-igång-övning för att skriva ett tal, språksidan tar tillfällig paus från just språk för att påminna om skrivandets ergonomi och i Skrivarpodden talas det om författararvode. Vår fabulösa gäst är Erika Olofsson Liljedahl. Trevlig läsning!

 

Författerier #26

Välkommen till vår värld av skrivande. Ditt liv blir utgångspunkten i majnumrets skrivövning. På språksidan pratas det om distans eller närhet till händelser i manuset och i Skrivarpodden bjuds det på nycklar för att råda bot på prokrastinering. Vår fabulösa gäst är Sofie Berthet. Trevlig läsning!

 

Författerier #25

Välkommen till våren och vår värld av skrivande. Vi får kika in i Emma Karinsdotters arbetsrum där den rykande färska Tusen stjärnors ö skrivits. Det blir också ett sammanfattningstips från vår korrekturläsare, en skrivövning om återanvändning och ytterligare ett tips, denna gång från skrivarpoddens Kerstin Önnebo.

 

Författerier #24

Välkommen till vår värld av skrivande. I marsnumret kommer tre skrivtips från Skrivarpodden, vår korrekturläsare ägnar uppmärksamhet åt utfyllnadsord och månadens skrivövning råder till utomhusvistelse för att bokstavligen hämta hem inspiration. Månadens fabulösa gäst är romandebutanten Lova Lakso. Mycket nöje!

 

Författerier #23

Välkommen till vår värld av skrivande. I februarinumret kommer marknadsföringstips från Skrivarpodden, månadens skrivövning syftar till att undvika prokrastinering och vår lektör ägnar uppmärksamhet åt nivåer i intrigen. Vår fabulösa gäst är romandebutanten Eleonor Sager. Mycket nöje!

 

Författerier #22

Välkommen till vår värld av skrivande och till det första 2019-utskicket av Författerier. Från Skrivarpodden kommer ett annorlunda perspektiv: Alfred Ruth beaktade 700 testläsares val, hastighet och beteenden i färdigställandet av en roman. Månadens skrivövning lyfter fram dialogen och vår lektör ägnar uppmärksamhet åt semikolonet, detta kluriga tecken. Först ut som fabulös gäst är Anette Eggert! 

 

Författerier #21

Välkommen till vår värld av skrivande. Årets sista nummer innehåller en övning som går ut på att prova en strukturerande skrivmetod. Vår lektör pratar prepositioner och genom Skrivarpodden diskuteras vad det innebär att skriva feministiskt. Vår fabulösa gäst är Dag Öhrlund! Mot 2019, ett gott nytt skrivår!

 

Författerier #20

Välkommen till vår värld av skrivande. Novembernumret innehåller en skrivövning som testar olika toner där du får möjlighet att få syn på ditt språk, lektörsråd gällande dialog samt tips om vilka möjligheter som finns eller kan finnas hos ditt regionbibliotek. Månadens fabulösa gäst är Cannie Möller. Mycket nöje!

 

Författerier #19

Välkommen till vår värld av skrivande. Oktobernumret innehåller en skrivövning om en händelse då världen krängde till, en påminnelse om eller presentation av Språkrådet som gratis svarar på språkfrågor samt 7 bokmässetips från en veteran. Månadens fabulösa gäst är Elis Burrau. Tada!

 

Författerier #18

Välkommen till vår värld av skrivande. Månadens skrivövning, tankefrön kring textens stilvärde samt skrivandet som modig handling är teman för det här numret. Vår fabulösa gäst är Elisabet Nemert. Mycket nöje!

 

Författerier #17

Välkommen till vår värld av skrivande. Här får du inspiration till research, möjlighet att lyssna på författaren Anna Jansson som gästar Skrivarpodden och en skrivövning att göra tillsammans med någon. Dessutom tips om något utomordentligt viktigt: ergonomi. Månadens fabulösa gäst är Annika Widholm. Mycket nöje!

 

Författerier #16

Välkommen till vår värld av skrivande. I detta nummer får du en somrig skrivövning och tips från korrekturläsaren. Skrivarpoddens avsnitt 102 lockar med idén om en partner i skrivande och i Fabulöst möter vi författaren Maria Adolfsson. Stort läsnöje!

 

Författerier #15

Välkommen till vår värld av skrivande. I detta nummer får du ett tips från vår korrekturläsare och en skrivövning att göra antingen för dig själv eller tillsammans med någon. Dessutom blir det ett guldkorn från Skrivarpodden. Utöver det får ni som vanligt möta en fabulös gäst, denna gång är det indieförfattaren Susan Casserfelt. Varsågoda!

 

Författerier #14

Välkommen till vår värld av skrivande. I det här numret får du en skrivövning att applicera på dina manuskaraktärer, ett korrekturtips samt tre användbara råd om hur du skriver bra sexscener. I Fabulöst möter vi Carl-Johan Forssén Ehrlin som motiverar vid motgång i skrivandet. 

 

Författerier #13

Välkommen till vår värld av skrivande. I det här numret får du en skrivövning som dammar av sedan länge liggande texter, ett lektörsråd gällande liknelser och via avsnitt #96 i Skrivarpodden talas det om att låta romanen växa ur karaktärens vokabulär. I Fabulöst möter vi Gabriella Ullberg Westin som fick ett värdefullt tips som skulle visa sig betydande för hennes karriär.

 

Författerier #12

Välkommen till vår värld av skrivande. I det här numret får du veta när det är aktuellt att skicka manus till en lektör, du får en skrivövning inspirerad av en säregen författare och du bjuds på en genväg till Skrivarpoddens program om skrivarutbildningar. I Fabulöst möter vi Lotte Lannerberth, en författare med flera språk och professioner, som just släppt sin tredje bok.

 

Författerier #11

Välkommen till vår värld av skrivande. I det här numret bjuder vi på en skrivövning som bryter mönster, ett lektörstips samt en inblick i två vitt skilda skrivprocesser. I Fabulöst möter vi Susanne Schemper som gav sitt manus en chans till efter att ha låtit det ligga, vilket belönade sig.

 

Författerier #10

Välkommen till vår värld av skrivande och Gott Nytt Skrivår! I årets första utskick får du en skrivövning, ett korrekturtips och matnyttiga råd inför utskick till förlag. I Fabulöst möter vi Anna Karolina som motiverar till lite jävlar anamma.

 

Författerier #9

Välkommen till vår värld av skrivande. Detta är årets sista utskick och i det får du, förutom en skrivövning, skrivtips och inspiration från såväl författarhåll som från vår lektör och korrekturläsare. I Fabulöst möter vi Linnea Dahlgren som debuterar i vår - tur att förlaget hörde av sig två gånger ... 

 

Författerier #8

Välkommen till vår värld av skrivande. I det här numret bjuder vi på en skrivövning, pleonasmer och information gällande Kulturrådets litteraturstöd. I Fabulöst berättar manusförfattaren Mikael Bengtsson om sitt lyckade samarbete med sin son, illustratören Anton Lundqvist.

 

Författerier #7

Välkommen till vår värld av skrivande. I det här numret bjuder vi på en skrivövning, korrekturtips angående utfyllnadsord samt karaktärsarketyper. I Fabulöst motiverar debutanten Emma Johansson till något mycket viktigt, att inte ge upp.

 

Författerier #6

Välkommen till vår värld av skrivande. I det här numret kan du läsa om olika skrivarstrategier och korrekturtips och så bjuder vi på en prosaskrivövning. I Fabulöst berättar vår gäst Helena Thorfinn om hur hennes författarskap tog sin fart.

 

Författerier #5

Välkommen till vår värld av skrivande. I det här numret bjuder vi på frihetskänsla i skrivandet, korrekturknep och tips om manusbyte. I Fabulöst berättar vår gäst Jenny Schöldt om hur hon tog författarsteget in i teatervärlden med framgång.

 

Författerier #4

Välkommen till vår värld av skrivande. I det här numret bjuder vi på frågor, tvekord och hundra utkast. I Fabulöst berättar vår gäst Eva Svärd om ett manus som började på Instagram.

 

Författerier #3

Välkommen till vår värld av skrivande. I det här numret bjuder vi på en utmaning som skrivövning, lektörsfrågor om karaktärer och tips för dig som skriver självbiografiskt. I Fabulöst delar vår gäst Sarah Vegna med sig av en inspirerande historia om vad som kan hända med halvfärdiga manus.

 

Författerier #2

Välkommen till vår värld av skrivande. I det här numret bjuder vi på en Yoko Ono-inspirerad skrivövning, lektörsfrågor för manuskonstruktion och tips gällande e-bokomslag. I Fabulöst delar vår gäst Susanne Jansson med sig av en hoppfull debutanthistoria.

 

Författerier #1

Välkommen till vår värld av skrivande. I detta nummer bjuder vi på miljöombyte, styckeindelning och prioriteringar. I Fabulöst berättar vår gäst Torill Kornfeldt om sin förbluffande förlagsrunda.