Femtonåriga ryttaren Justine skadar sig när hon en dag ramlar av sin häst, vilket förstör alla planer och satsningar hon gjort för ridkarriären. I samband med detta börjar märkliga saker att hända. Handlar Justines varsel om att något hemskt är på väg att drabba den gamla gruvstaden Sala? Kan sägnen om gruvfrun vara sann? Vad vill hon i så fall Justine?

Silvergruvans dotter är en övernaturlig spänningsberättelse om levnadskall och vägval; om att förlora sig själv och tro sig hitta ett nytt syfte; en berättelse som också ställer ansvarsfrågan på sin spets, för vem bär egentligen ansvaret vid en stundande katastrof.

Läsålder: 12+ år

Releasedatum: 17 mars 2022

Förlag: JW förlag

Boken går att beställa på AdlibrisBokus, Akademibokhandeln och via förlagets onlinebutik. Den finns även att köpa på Ewerlöfs bokhandel i Sala, på Lycksele bokhandel och i skogs- och samemuseets butik i Lycksele. Den finns också att låna på 175 bibliotek i Sverige.

 

***

 

Artikel i Sala Allehanda den 18 mars 2022: "Varsel, gruvfrun och hästar i Salaförfattaren Carolines ungdomsbok"

Intervju i P4 Västmanland den 18 mars 2022: Lyssna på P4 Västmanland med Caroline Degerfeldt

 

***

 

Recensioner och läsarröster

HALLÅ SILVERGRUVANS DOTTER ÄR SKITBRA! Helt ärligt. Degerfeldt kan skriva. Det är som att befinna sig där i stallet bland de frustande hästarna och mina näsborrar fylls av den underbara doften hästskit, hö, sadelkammare och fesljummet snabbkaffe. Och gruvan sen, hur bra beskrivet är det inte?? Jag kommer aldrig att våga besöka en gruva, men nog fick jag ändå upp intresset allt! Alla referenser till Harry Potter gör mitt gamla hjärta varmt och så har jag fått ett nytt favoritord: sprättbaguette. 

Den här boken passar minst lika bra för unga vuxna som vuxna. Och är precis en sådan bok som jag önskar att jag hade haft med mig uppe på höskullan när jag var yngre och red, dock misstänker jag att jag hade tyckt att den var ännu kusligare då än vad jag tyckte nu - och nu tyckte jag ändå att den var så pass kuslig att jag började lyssna efter ohörda ljud här hemma ...

Zanna Revelj @zannaspennaobok (30 mars 2022, Instagram) 

 

Silvergruvans dotter är en övertygande debut. Framför allt imponeras jag av språket, men också av hur Caroline har lyckats sätta balansen mellan scenerna i gruvan och livet i stallet perfekt. De korta kapitlen och den kusliga stämningen ger berättelsen ett konstant driv framåt. Jag gillar Justine och blinkningarna till Harry Potter. Jag gillar till och med det övernaturliga, fast jag annars brukar vara tveksam till sånt (nu har jag typ lust att testa ett ouija board). Hoppas på att få läsa en fortsättning SNART! 

Wilma Möller (4 april 2022, Goodreads) 

 

Spännande men inte superläskigt. Jag undrade vad som skulle hända och älskar berättelsen om gruvan och att det är en riktig sägen. Oväntat men bra slut. 

Matilda (31 mars 2022, Bokus) 

 

Spännande, rekommenderas, gillar spänningen och allt det mystiska. Skulle vara roligt om det kom en del 2.

Lykke (31 mars 2022, Nextory) 

 

Silvergruvans dotter är en riktig bladvändare som passar både ungdomar och vuxna. Välskriven och spännande. Författaren har lyckats förmedla känslan av att läsaren är med i stallet och gruvan. Det suveräna slutet på boken är något som jag gillar. 

Ann-Marie (31 mars 2022, Bokus) 

 

Lyssnade med dottern som älskar hästar och spännande berättelser. Så bra! Plus för miljön i Sala silvergruva och författarens språk. Bra uppläsare!

Maria Eriksson (4 april 2022, Storytel) 

 

Spännande fängslande och otroligt välskriven bok som tyvärr tog slut alldeles för fort.

Hanna (7 april 2022, Nextory) 

 

Jättebra bok. Spännande med alla varsel. Kul med marsvinen. Hoppas det blir en uppföljare.

Anna (9 april 2022, Storytel) 

 

Fastnade i läsningen direkt, och tittade ut genom tågfönstret sju kapitel senare för att se om jag åkt för långt. Slutade läsningen med en tår kvar i ögonvrån. Vilken bok! Spänning, effektivt språk, kopplingar som lyser upp – tack för en stor läsupplevelse. Kan varmt rekommenderas, för alla.

Carola Mikaelsson @cpoesi (9 april 2022, Twitter) 

 

Spännande med mycket under ytan. En bladvändare som både underhåller och skapar eftertanke.

Heléne Östberg (11 april 2022, Storytel) 

 

Välskriven och spännande bok där det ingår hästar och det övernaturliga, det bästa av två världar enligt mig!

Suz (22 april 2022, Nextory)